Bogács község kitüntetettjei 2016-ban (balról jobbra: Hegedűs József, Szentgyörgyi Gyuláné, Csendesné Farkas Edit polgármester, Sári Ferencné, Koczka Lászlóné és Huszár Zoltán Géza)Bogács község kitüntetettjei 2016-ban (balról jobbra: Hegedűs József, Szentgyörgyi Gyuláné, Csendesné Farkas Edit polgármester, Sári Ferencné, Koczka Lászlóné és Huszár Zoltán Géza) Augusztus 20-án az ünnepi szentmisét követően vette kezdetét községi ünnepségünk a Közösségi Házban.

videóösszefoglaló »

Az államalapítás, valamint az új kenyér tiszteletére rendezett megemlékezésen Csendesné Farkas Edit polgármester beszédében hangsúlyozta: „Egy olyan államférfira emlékezünk ilyenkor, aki a nyugati kultúrkörhöz csatolta hazánkat, és kiszakította az ortodox keleti irányzatból, ahol eltűnt volna más pogány népekhez hasonlóan. Szent István királyunk a markába fogta a fölemelt rögöket, összeszorította az öklét, hogy ujjai közül ki ne szóródjon egyetlen homokszem sem. Mert tisztában volt azzal, hogy nekünk ez a föld jelenti az életet. Itt kell felnevelnünk a gyermekeinket, itt kell kibontakoztatnunk tehetségünket, itt kell befektetnünk tudásunkat, hogy Magyarország ne gyarmat, hanem erős ország legyen, és mindannyiunk szorgalma és munkája ezt az országot gyarapítsa. (...) Ünnepeljük ma azt is, aki a kenyerünket adja. Az új kenyeret, amit a vidéki ember az aratás utáni első, friss búzából sütve nemzetiszínű szalaggal köt át. Amelyet megszegve és megízlelve érezzük a teremtő gondoskodását. Ettől tudatosul bennünk, hogy jó helyen vagyunk. Ide állított bennünket a sors, és nekünk itt kell megszereznünk mindennapi kenyerünket...

Az ünnepi szavakat követően Péter Zoltán alpolgármester méltatta a Bogács képviselő testülete által odaítélt elismerések díjazottjait. 2016-ban a következő díjakat adta át Bogács község az érte dolgozóknak.

Vigh Rudolf-díj:Hegedűs József
Bogács Közszolgálatáért díj:Huszár Zoltán Géza; Koczka Lászlóné; Sári Ferencné
Bogács Község Díszpolgára:Trajmár Sándor nyugdíjas kutató egyetemi tanár, a Kaliforniai Egyetem professzora

A bogácsi Tündérrózsa néptánc együttes is fellépett az ünnepi programban A bogácsi Tündérrózsa néptánc együttes is fellépett az ünnepi programban

A megemlékezést követően ünnepi ebéden vettek részt a meghívott vendégek, valamint az egykori és új díjazottak.

Este pedig kezdetét vette a program a Rendezvényparkban. A Babszem Jankó Gyermekszínház Együgyű Misó történetét játszotta el a szép számmal összegyűlt gyerekeknek, majd pedig a Kassai Lovas Íjász Iskola bemutatója következett.

Mindeközben kirakodó vásár, légvár, népi játszótér várt gyermekeket és felnőtteket egyaránt, a Csík Zenekar este 9 órától kezdődő élő koncertje több ezer érdeklődőt vonzott, s igazán méltó megkoronázása volt az ünnepnek, melyet impozáns tűzijáték zárt.