palyazati logok

Projektazonosító: EFOP-1.5.3-16-2017-00094

Projekt címe: Humán szolgáltatások fejlesztése Bogácson és térségében

Kedvezményezett: Bogács Község Önkormányzata által vezetett konzorcium
3412 Bogács, Alkotmány út 9.

A projekt tervezett költsége: 487 267 799 Ft; a támogatás mértéke: 100%.

A projekt befejezésének tervezett időpontja: 2022. 05. 29.


A projekt tartalmának rövid bemutatása

Humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben: a szakemberhiány enyhítése, a hátrányos helyzetű csoportok munkaerő piacra való bevonása a cél Bogácson és térségében.

Mintegy 500 millió forintos európai uniós támogatásból nyílik lehetősége Bogácsnak és további 8 településnek, hogy csökkentsék a humán közszolgáltatások terén jelentkező szakemberhiányt, elősegítsék a hátrányos helyzetű csoportok munkaerő-piacon való megjelenését, valamint erősítsék a helyi kisközösségek társadalom-szervező szerepét és vidék megtartó képességét, a kultúrák közötti párbeszédet.

A konzorcium 100 %-os támogatás mellett mintegy 500 millió forint európai uniós támogatás segítségével valósíthatja meg a projektet a Széchenyi 2020 program keretében, Bogács mellett Mezőkövesd, Mezőcsát, Mezőkeresztes, Bükkábrány, Gelej, Tiszakeszi, Tiszabábolna és Tard településeken. A humán közszolgáltatások szakember ellátottságának fejlesztése érdekében 16 fő humán szakember képzését, valamint három havi bérköltségének támogatását fedezi a pályázat, továbbá 300 fő részére egyéni fejlesztési tervet készítenek.

A hátrányos helyzetű csoportokhoz tartozó aktív korú emberek foglalkoztathatóságának javítása érdekében 300 fő egyéni kompetencia fejlesztésére, képzésre, állásbörzére, mentorok alkalmazására is lehetőség lesz. A potenciális munkáltatóknál pedig szemléletformáló, antidiszkriminációs képzéseket valósítanak meg, innovatív programok kidolgozásával segítik a mélyszegénységben élők, különösen a romák, valamint a hátrányos helyzetbe került emberek integrációját.
A helyi kisközösségek fejlesztése keretében közösségszervezőt alkalmaznak, növelik a közösségi terek és kulturális szolgáltatások kihasználását például film- és könyvklubbal, figyelmet fordítanak az egészségfejlesztésre, egészségügyi szűrésekre.

A vidék megtartó képességét is növelni szeretnék a projekt keretében, és cél a települési életminőség javítása is: a konzorcium településein infópontot alakítanak ki, konzultációs lehetőségeket biztosítanak például egészségügyi, jogi, szociális ügyekben. Az egészségtudatosság fejlesztése érdekében lehetőséget biztosítanak szűrővizsgálatokon való részvételre ösztönzés, egyéni állapotfelmérés, a rendszeres testmozgásra szakemberek irányításával, sportklubok keretében, valamint több sportágat bemutató börzéket is tartanak majd.

A helyi kisközösségek társadalmi szerepének megerősítése és a kultúrák közötti párbeszéd erősítése érdekében figyelmet fordítanak a fiatalok közösségépítésére, önkéntességére és helyi nemzetiségek zenei és kulturális rendezvényeinek támogatására. Eszközbeszerzésre is sor kerül a projekt során.

{nomultithumb}