A bogácsi csapatA bogácsi csapatNyolc fős csapattal képviselte magát Bogács Bátonyterenyén, az augusztus 7-9. között megrendezett III. Palóc Világtalálkozón. A palócságot összefogó rendezvény mottójául Wass Albert gondolatait választották a szervezők: „Együtt erő vagyunk. Szerteszét gyöngeség". S, aki ott volt a Gyürky-Solymossy kastély őshonos fákkal teli parkjában, érezhette a Kárpát-medence második legnagyobb népcsoportjának, a palócságnak páratlan, a szülőföld iránt érzett szeretetéből fakadó összetartását.

A háromnapos rendezvény során 86 település 1300 képviselője mutatta be a csodálatos, ugyanakkor sajátságos palóc népi kultúrát.

A bogácsi csapat feliratos, hímzett falvédők, házi szőttesek, népviseletes babák és a paraszti világ konyhai eszközeinek felvonultatásával ismertette meg a III. Palóc Világtalálkozó második napjának résztvevőit dédszüleink hagyományokban gazdag mindennapi életével.

A gasztronómiai hagyományokat bemutató „Íz-lelő" főzőversenyre is benevezett csapatunk, ahol jellegzetes palóc népi ételekkel (csombókos haluska leves, tereptős laksa, placki, muhi, lagzis kalács) nyűgöztük le a zsűri tagjait, és kaptuk meg az I. helyezéssel járó oklevelet.

Községünk lakója, Kovács Sándorné Manci néni ízes tájszólásban előadott népmeséi a palócok furfangos észjárásáról tanúskodtak. Az együgyűséget bemutató történetek mosolyra fakasztották a mai kor embereit is.
Szombat délután 4 órakor kezdődött a „Palóc lakodalmas". A lakodalmas menetben felvonuló több mint 40 csoport lányainak, asszonyainak pruszlikja, főkötőjének változatos szín- és formavilága, az ingvállak hímzése, a kötény és a szoknyák hossza, de a férfiak kalapjai, ingük hímzése is a külsőségekben megmutatkozó különbségekről árulkodtak. Ennek ellenére a felvonulás minden résztvevője egy közös értéket képviselt: a Palócföld néphagyományainak széles körű ápolását. És mindnyájan, mi is, a 8 fős kis bogácsi csapat tagjai megtapasztaltuk, hogy „Palócnak lenni kegyelmi állapot".

Jankóné Jónás Zsuzsa
a bogácsi csapat tagja