2. oldal / 5
A Bükki borvidékről
A borvidékhez 24 település tartozik. Talaja leginkább riolittufán kialakult lösz. A terület napfényben gazdag, de csapadékban szegény és az országos átlagnál hűvösebb, így elsősorban a fehérborok termelésének kedvez. Az itt készült borok általában könnyedek, elegáns savúak, vékonyak, gyümölcsösek. Általában a kis pincékben oxidatív módon készítik a bort, de a fehér fajtáknál már a nagyobb pincészetek reduktív borokat, rose és barrique borokat is készítenek.
Jellemző szőlőfajták
fehérszőlők: Olaszrizling, Chardonnay, Cserszegi fűszeres, Leányka, Müller-Thurgau, Tramini, Ottonel muskotály
kékszőlők: Kékfrankos, Cabernet sauvignon, Cabernet franc, Merlot, Zweigelt, Pinot noir
Borút
2002-ben tibolddaróci székhellyel megalakult a Bükkaljai Borút Egyesület, amelynek tagjai, szolgáltatásaikkal és tevékenységükkel azt a célt kívánják elérni, hogy a Bükki borvidék felzárkózzon más élen járó borvidékekhez.