Tartalomjegyzék

Kis történelem

A vadszőlő a Magyar Középhegység őshonos növénye volt, termését a jégkor végétől az ősember is ismerte. A szőlőművelés kezdeteiről viszont keveset tudunk. Egy 1313-ban megjelent oklevél említi először a szőlőt és sejteti, hogy termesztése a helyi mezőgazdaság fontos ága.

A XVIII. században a fő fajták közé a Gohér, Furmint, Hárslevelű, Bátai, Demjén és Fejérszőlő tartozott. Tibolddaróc a XIX. és a XX. században híres pezsgőalapbort termelő vidéknek számított. Erre Olaszrizlinget és Furmintot használtak.

Bükkalja a múlt században is még a Miskolci borvidék része volt, 1970 óta lett önálló. A borvidék fontosabb településein – Bogácson, Cserépfaluban és Tibolddarócon –az utóbbi években nagyarányú pinceépítések kezdődtek. Az építkezésekkel úgy bővítik és korszerűsítik a pincéket, hogy megfeleljenek a hatósági előírásoknak és a növekvő turizmus igényeinek is.