esza logo jobb also 250px
  • nyito-1-bogacs-betuk
  • 01-fürdő-2
  • nyito-4-szolo-erdo
  • nyito-3-regi-pincek
  • 06-kilato
  • nyito-9-koncert
  • nyito-8-szureti-summas
  • nyito-7-bogacsi-to-UJ
  • nyito-6-strand
  • 07-templom
  • 09-hagyomany
  • 08-szineszliget

Intézményeinkben már 2023. március 14-én délelőtt elkezdődtek a nemzeti érzést erősítő programok.

2023-ban is megrendezik a népszerű Bo-Cse-Bükk Latyakfutást Bogács, Cserépfalu és Bükkzsérc összefogásával. Bajzát László – a mezőkövesdi vasember – szervezésében február 25-én rajtolhat a mezőny.

Bogács–Bükk amatőr kerékpáros teljesítménytúrát indít május 28-án, szombaton a Bogácsi Sí-Ker Sportegyesület és a Bogácsi Turisztikai és Szolgáltató Nonprofit Kft. A közös kerékpártúrára invitálunk...

Tartalomjegyzék

Kis történelem

A vadszőlő a Magyar Középhegység őshonos növénye volt, termését a jégkor végétől az ősember is ismerte. A szőlőművelés kezdeteiről viszont keveset tudunk. Egy 1313-ban megjelent oklevél említi először a szőlőt és sejteti, hogy termesztése a helyi mezőgazdaság fontos ága.

A XVIII. században a fő fajták közé a Gohér, Furmint, Hárslevelű, Bátai, Demjén és Fejérszőlő tartozott. Tibolddaróc a XIX. és a XX. században híres pezsgőalapbort termelő vidéknek számított. Erre Olaszrizlinget és Furmintot használtak.

Bükkalja a múlt században is még a Miskolci borvidék része volt, 1970 óta lett önálló. A borvidék fontosabb településein – Bogácson, Cserépfaluban és Tibolddarócon –az utóbbi években nagyarányú pinceépítések kezdődtek. Az építkezésekkel úgy bővítik és korszerűsítik a pincéket, hogy megfeleljenek a hatósági előírásoknak és a növekvő turizmus igényeinek is.