Projektazonosító: TOP-1.2.1-16-BO1-2017-00007
Projekt címe: Miskolc-Bogács turisztikai kerékpárút kialakítása Harsány-Bogács szakaszon

Kedvezményezett: Bogács Községi Önkormányzat
3412 Bogács, Alkotmány út 9.

A projekt tervezett költsége: 887 478 648 Ft; a támogatás mértéke: 100%.

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2023. 12. 31.


A projekt tartalmának rövid bemutatása

A Bogács-Harsány között megvalósuló kerékpárút kiépítésére született fejlesztési tervet a tervezett kerékpárút vonalon fekvő települési önkormányzatokból alakult konzorcium készíttette el. Ezen szakasz szerves része a Bogács-Miskolc bükkaljai kerékpárút projekttervnek.

A kerékpárút új fejlesztésként jön létre, nyomvonal kijelöléssel, mely érinti a Bükk Hegység területét, 3 település (Bogács-Tard-Tibolddaróc) gyönyörű természeti környezetét. A kerékpárút árnyas erdőkben, hatalmas réteken, legelőkön, patakok, tavak mentén, a Bükkaljai borvidék hangulatos szőlőtáblái, dűlői között halad településről településre. Az érintett települések számos egyedi értéket, turisztikai attrakciók és látnivalót rejtenek.

A turisztikai szolgáltatások gazdag tárházát a helyi attrakciókkal, turisztikai szolgáltatásokkal, helyi termelőkkel, civilszervezetekkel kötött együttműködési megállapodások biztosítják, 3 településén Bogács-Tard-Tibolddaróc- esetében eléri a 15 együttműködő partnert. A kerékpárút kialakítása fejlesztés hozzájárul az érintett bükkaljai települések turisztikai szolgáltatásainak fejlesztéséhez, melynek kapcsán az eddig turisztikai desztinációként nem, vagy alig ismert települések felkerülhetnek a kerékpárút megvalósulásával a hazai turizmus térképére.

A kerékpárút kialakítása fejlesztés hozzájárul az érintett bükkaljai települések turisztikai szolgáltatásainak fejlesztéséhez, melynek kapcsán az eddig turisztikai desztinációként nem, vagy alig ismert települések felkerülhetnek a kerékpárút megvalósulásával a hazai turizmus térképére. Az útvonal teljes hossza: 21 649 m.
A települések belterületén részben az épített környezet védelme, részben költségtakarékosság céljából, amennyiben az Útügyi Műszaki Előírásoknak való megfelelés biztosítható, úgy a kerékpárforgalmi létesítmény a meglevő útburkolathoz csatlakozó, attól szegéllyel elválasztott kerékpárút létesüljön. A beruházási költségek minimalizálása érdekében, ahol az adottságok lehetővé teszik, a terv előnyben részesíti a kerékpáros létesítmények kijelölését a meglévő közlekedési felületeken. Mindezek mellett biztosítani kell, hogy összefüggő kerékpáros közlekedésre alkalmas létesítmény jöjjön létre.

Az önálló külterületi kerékpárút szakaszokon világító burkolati jel kerül felfestésre a burkolat közepén elhelyezve, mely a közvilágítással nem rendelkező külterületi szakaszon jelentősen növeli a kerékpáros közlekedés biztonságát. Az útépítés mellet 2 kiépített pihenőpont is megépül a fejlesztés során.

A tervezett pihenőhelyek:
12. szakaszon is kialakításra került egy pihenő.
Tard A 80 és 361 és 358 hrsz-ú területeken Önkormányzati kezelésű pihenőhely található
(Béke tér). A területen hulladéktároló, ivóvíz, mosdó, wifi található. Továbbá biztosítandó esővédő
létesítmény, asztal, pad, kerékpártároló és elhelyezése szükséges.

Tibolddaróc A 644 hrsz-ú területen Önkormányzati kezelésű pihenőhely található (Kácsi út Tompa út sarok). A területen található: esővédő létesítmény, asztal, pad, kerékpártároló (+5 db elhelyezése szükséges) hulladéktároló, ivóvíz.

Kerékpárosbarát projektelem keretében kerékpártároló, kerékpártámaszokat alakítunk ki (ÚME-nek megfelelően).
A fejlesztések ösztönzik a vendégek költési hajlandóságát nem csak közvetlenül a rendezvények helyszínén, hanem a térség egyéb turisztikai szolgáltatóinál: szálláshelyek, éttermek, büfék, turisztikai attrakciók. A megnövekedett vendégforgalomból és a költési hajlandóságból növekszik alapjában véve a szezonális munkavállalói létszám nem csak a turisztikai szolgáltató szektorban, hanem a helyi térségi beszállítói iparágban: helyi őstermelők, kézművesek, nonprofit alapítványok körében is. Az együttműködő partnerek között szerepelnek a kerékpárút által érintett települések helyi őstermelői, beszállítói, turisztikai szolgáltatói, civil szervezetei, és a térségben lévő turisztikai attrakciók, valamint a kerékpárszerviz szolgáltatást biztosító vállalkozások.

Önállóan támogatható tevékenységek:
Kerékpáros turizmus fejlesztése Harsány - Bogács turisztikai kerékpárút kialakítása
Kötelezően megvalósítandó, önállóan nem támogatható tevékenységek:
Marketing tevékenység, Nyilvánosság biztosítása

 

Vállalt indikátorok

Fenntartható idegenforgalom: A természeti és a kulturális örökségnek, illetve látványosságnak minősülő támogatott helyszíneken tett látogatások várható számának növekedése: 10 000 db