palyazat log rfa

Bükkszentkereszt Község Önkormányzata „Rendezvényhelyszínek és múzeum kialakítása Bogács, Bükkszentkereszt és Bükkábrány településeken” című a TOP-1.2.1-15-BO1-2016-00003 azonosító számú projektje támogatást nyert rendezvényhelyszínek és múzeum kialakítására a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretén belül a TOP-1.2.1-15 című felhívás keretében.

 

Projekt fő helyszínei:
3557 Bükkszentkereszt, Kossuth u. 1229/1
3412 Bogács, Táncsics Mihály utca 1781/5
3422 Bükkábrány, Jókai út 1. 369
3557 Bükkszentkereszt, Kossuth u. 1223
3557 Bükkszentkereszt, Kossuth u. 1229/2

Projekt összköltsége 349.223.013 Ft, azaz háromszáznegyvenkilencmillió-kétszázhuszonháromezer-tizenhárom forint. Támogatás mértéke 100%.

A Projekt fizikai befejezésének tervezett napja: 2023. év 03. hó 31. nap

A „Rendezvényhelyszínek és múzeum kialakítása Bogács, Bükkszentkereszt és Bükkábrány településeken” című projekt megvalósulásával olyan komplex turisztikai programkínálat jelenik meg a turisztikai rendezvény és kulturális turizmus területén, amely térségi szinten egyedülálló attrakcióival.
A bogácsi rendezvényhelyszín fejlesztése esetén a vonzerőhöz kapcsolódó (Bogácsi Termálfürdő), földrajzilag a fürdőtől elkülönült fejlesztés valósul meg. Az évente visszatérő rendezvények, kulturális találkozók komoly vendégforgalmat jelentenek Bogácsnak. A zenei, sport-, gasztronómiai, boros rendezvények széles tárháza szerepel az üdülőhely kulturális termékkínálatában, a legjelentősebbek: 7 éve megrendezésre kerülő Kamramustra és Kocsonyafőző verseny; Családi Húsvét, Majális, Tájak, Ízek, Hangulatok rendezvénysorozat; 24. alkalommal megrendezésre kerülő Bükkaljai Borfesztivál és Nemzetközi Borverseny; 5. éve megrendezésre kerülő Sörfesztivál; Szüreti Mulatság – Summásság Ételeinek Bemutatója stb. A rendezvényhelyszín fejlesztése már megrendezett kulturális találkozók és rendezvénysorozatok tapasztalataira és értékeire épül. A rendezvénysorozatok általában 2-3 naposak és a tapasztalatok alapján megállapítható, hogy a rendezvények időszaka alatt a szálláshelyek teljes kihasználtsággal működnek, így a térségbe látogató turisták tartózkodási ideje is meghosszabbodik.

A projekt célkitűzései során fontos szempont volt a Bükkábrányi Bányász Múzeum esetében az alábbi: A Bükkábrányi Bányász Múzeum a mocsári ciprusok és a miocén kor élővilága kialakításával létrejön a térségi kulturális örökség és a mocsárciprus ősfalelet turisztikai hasznosítása, bemutathatóvá tétele, kiegészülve a külszíni bányászat korhű eszközinek a bemutatásával.

A bükkszentkereszti rendezvénytér kialakításával pedig olyan turisztikailag attraktív rendezvényhelyszín valósul meg, amely több éves hiányt pótol. A látogatók fogadására, rendezvények bonyolítására alkalmas helyszín méltó helye lesz a település nagysikerű, sok szereplős, nagylátogatottságú rendezvényeinek megtartására és az önálló vonzerőt képvisel majd, bővíti a már működő, belföldi és külföldi látogatók érdeklődésére is számot tartó kulturális rendezvények számát, egy-egy rendezvény befogadóképességét. A rendezvények saját bevétellel rendelkeznek, amelyek elsősorban az értékesített parkolójegyek bevételei tesznek ki.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

 {nomultithumb}