palyazat log rfa

Kedvezményezett: Bogács Község Önkormányzata

Projekt címe: Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése Bogács, Mezőcsát, Kács és Szakáld településeken

Támogatás összege: 150,81 millió forint

Támogatás intenzitása: 100%

A projekt fizikai zárása: 2021.01.31.

Projekt azonosító száma: TOP-3.2.1-16-BO1-2018-00123


A projekt bemutatása

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) stratégiai célja az alacsony széndioxid-kibocsátású gazdaságra való áttérés ösztönzése, csatlakozva a globális erőfeszítésekhez, az intézkedés átfogó célja az önkormányzati intézmények hatékonyabb energiahasználatának, racionálisabb energiagazdálkodásának elősegítése.

A hamarosan induló beruházás során a projektben részt vevő Önkormányzatok tulajdonában álló, összesen 7 db önálló energetikai rendszerrel rendelkező épület energetikai korszerűsítése valósul meg konzorciumi együttműködés keretén belül. Energetikai korszerűsítésre kerül:

  • Bogács, Művelődési Ház és Klub épület
  • Bogács, Bagolyvár Óvoda
  • Mezőcsát, Iskola épület
  • Mezőcsát, Fogyatékkal élők otthona
  • Mezőcsát, Orvosi rendelő
  • Kács, Polgármesteri Hivatal
  • Szakáld, Óvoda és Konyha

A pályázat keretén belül az itt felsorolt épületek külső határoló szerkezeteinek korszerűsítése (utólagos homlokzati és födém hőszigetelés, nyílászárók cseréje vagy korszerűsítése), fűtési, használati melegvíz rendszerek korszerűsítése valósul meg. Az épületeken napelemes rendszerek telepítésével lesz biztosítva a megújuló energia használata, a környezetterhelés csökkentése.

A hamarosan megkezdődő fejlesztéssel a projektben részt vevő Önkormányzatok hozzájárulnak az épületek gazdaságosabb fenntartásához, egységes településkép létrehozásához, a település lakossága szempontjából egy élhetőbb környezet kialakításához, valamint az érintett épületekben lévő szolgáltatások színvonalának emeléséhez. Mivel az épületek a nagyközönség számára látogathatóak lesznek, ez nagy mértékben elősegíti a szemléletformálást, a műszaki információk, tapasztalatok terjesztését, mely szintén a program egyik feladata.

A projekt finanszírozása az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap Társfinanszírozásával, a Terület és Településfejlesztési Operatív Program keretén belül valósul meg.