2016. július 1. napjától kötelező a bírósággal való elektronikus kapcsolattartás a 2015. évi CCXII. törvény alapján.

A közigazgatási perekben, illetve a jegyző birtokvédelmi ügyben hozott határozatának megváltoztatása iránti perekben a jogi képviselővel eljáró fél és a belföldi székhelyű gazdálkodó szervezet számára kötelező az elektronikus kapcsolattartás 2016. július 1-től. Az elektronikus kapcsolattartáshoz szükséges nyomtatványok a bogacs.hu oldalon elérhetőek (Önkormányzat/Dokumentumtár/Elektronikus nyomtatványok). Ezek a nyomtatványok ÁNYK-val (Általános nyomtatványkitöltő programmal) kitölthetőek, ügyfélkapun keresztül beküldhetőek (magyarorszag.hu).

2016. július 1. napjával a közigazgatási szerv részére a keresetlevél beterjesztéséhez K01 számon új nyomtatvány került bevezetésre. (A K01 dokumentum letölthető innen »)

2016. július 1. napjával a jegyző birtokvédelmi határozatának megváltoztatása iránti keresetlevélnek a perben történő beterjesztése céljából P26 számon új nyomtatvány került bevezetésre. (A P26 dokumentum letölthető innen »)

A nem megfelelő űrlapon benyújtott kérelmet a rendszer nem tudja feldolgozni – függetlenül attól, hogy a beküldő az értesítési tárhelyére ez esetben is megkapja a „befogadás-visszaigazolás" értesítést. Hangsúlyozom tehát, hogy a nem rendszeresített űrlapon előterjesztett beadvány beérkezik ugyan, de nem tekintendő joghatályosan benyújtottnak, tehát nem fűződnek majd hozzá benyújtásra vonatkozó anyagi és eljárásjogi határidők.

dr. Papp Adrienn
jegyző