Intézményeinkben már 2023. március 14-én délelőtt elkezdődtek a nemzeti érzést erősítő programok.

10 órától az óvodások az előzetes ünnepi ráhangolódásnak köszönhetően felszabadult hangulatban, szívük fölé tűzött kis kokárdákkal lelkesen szavaltak, és Kossuth nótát énekelve, maguk készített zászlókat lengetve ritmusosan meneteltek a Bagolyvár Óvoda udvarán.

11 órától a Bükkalja Általános Iskola tanuló- és nevelőközössége tisztelgett a hősök előtt. A színvonalas műsort Lénártné Szeberin Csilla és Várnai Katalin tanárnők állították össze és tanították be diákjaiknak. Nagyon büszkék vagyunk a gyerekekre, akik a hetek óta tartó készülődésbe és az előadásba is szívüket-lelküket beleadták.

Este 6 órakor a Közösségi Ház megtelt: a község lakossága együtt emlékezett történelmünk dicső napjaira, a hősökre és az elesettekre.
Az ünneplő közösség a Bogácsi Pávakör előadásában katonadalokból álló dalcsokrot hallhatott. Csendesné Farkas Edit polgármester asszony ünnepi beszédében többek között azt is kiemelte, hogy a hősök tisztelete és a szabadságharc emlékének továbbadása a felnövekvő nemzedék számára nagyon fontos.

A Bogácsi Amatőr Színjátszó Csoport Jankóné Jónás Zsuzsa által rendezett műsorában olyan életképeket, élethelyzeteket mutatott be, melyek révén átérezhettük azokat az érzéseket, érzelmeket, melyeket a szabadságharc váltott ki az akkor élt, honvédnak beállt szegény emberekből és az események folyamatát meghatározó történelmi személyek feleségeiből. Ünnepi műsoruk középpontjában a Nemzeti dal elkészültének 175. évfordulóján és Petőfi születésének 200. évében nem állhatott más, mint a költőfejedelem, Petőfi Sándor, akinek a neve összeforrt a forradalommal és a szabadságharccal. 

A közönség a különleges színpadi előadást vastapssal jutalmazta.
Méltó megemlékezése volt ez a nap Bogácson az 1848/49-es eseményeknek.

További képek: https://www.facebook.com/bukkaljatv

Jankóné Jónás Zsuzsanna