Nyomtatás
{flv}xxiv-borfesztival-16062026|250|180|1{/flv}

Színes programok várták egész héten az érdeklődőket a XXIV. Bükkaljai Borfesztivál és Nemzetközi Borverseny rendezvénysorozatán, amelynek idén június 20–26. között adott otthont Bogács.

képgaléria » | a borverseny eredménye »  

A hetet a „Bogács anno" fotókiállítás nyitotta meg, valamint Hajdu Imre: Iskola és esküvő című könyvének bemutatója. Kedden egy vidám, dalos – mára már hagyománnyá vált – Meder Iván-emléktúrával folytatódott a rendezvénysorozat. A Bogács és Szomolya közti erdei túrán a meleg idő ellenére is szép számmal voltak résztvevők.

Az első két nap videós összefoglalója » 

A szerda már a boroké volt: szakmai délutánon vehettek részt az érdeklődők, ahol a szőlő beltartalmi értékeinek javítása a Malagrow-technológiával, valamint a vörösborkészítés technikája és általános pinceműveletek témában szakértők tartottak előadást.

Csütörtökön reggel 8 órától este 19 óráig volt lehetőség a borversenyre hozott minták leadására, este pedig a Miskolci Theather Brass adott koncertet a Szent Márton-műemléktemplomban.
Pénteken délelőtt a borbírálaté volt a főszerep, idén több mint 250 minta érkezett, amit 8 bíráló bizottság értékelt. Délután 5 órakor a Majnár pincészettől indult a zenés Bortúra, ahol több száz ember kóstolhatott termelői borokat 7 borászat pincéjében.

Az 5. nap videós összefoglalója » 

A fesztivál zárónapja a borverseny eredményhirdetésével kezdődött, Tállai András államtitkár, a rendezvény fővédnöke adta át a díjakat. Ezután látványos felvonulás indult a rendezvényparkba, ahol ünnepélyes keretek között borlovagavatás következett. A Szent Márton Borlovagrend idén Lengyelné Kiss Ivett hegybírót, Axel Bremsert, a Rajnai borvidék békebíróját, valamint Sepsi Barnabás vállalkozót avatta tiszteletbeli tagjává.

A rendezvényt támogatta a Bethlen Gábor AlapA rendezvényt támogatta a Bethlen Gábor AlapKéső délutántól a levegő szerelmesei élvezhették a hőlégballonozást, a földön pedig kézműves sétány, gyermek- és családi programok, valamint zamatos borok várták az érdeklődőket. Fellépett a Bogácsi Tündöklő és Liliom Mazsorettcsoport valamint Bogács és testvértelepülésének, Gyergyóújfalunak hagyományőrző csoportja mutatkozott be és tartott egy hangulatindító táncházat. Az este fénypontja a Kowalsky meg a Vega ingyenes élő koncertje volt, amire zsúfolásig megtelt a rendezvénypark. A fesztivál záró akkordjaként pedig szemet gyönyörködtető tűzijáték részesei lehettek a résztvevők.

A 6. nap videós összefoglalója » 

A vasárnapi szentmise előtt Bogács Község Önkormányzata nevében Csendesné Farkas Edit polgármester, valamint a Szent Márton Borlovagrend tagjai ünnepélyes megemlékezés keretén belül koszorút helyeztek el II. János Pál pápa emlékművénél.