Nyomtatás

22 csapat mérettette meg főzőtudományát22 csapat mérettette meg főzőtudományátA bogácsi rendezvénysorozat részeként immáron harmadik alkalommal rendezték meg „Tájak, Ízek, Hangulatok" elnevezéssel ezt a májusi – más néven majd' 20 éve létező – gasztrokulturális találkozót.

képgaléria » | videó » 

A rendezvény iránt nagy az érdeklődés, évről évre egyre több csapat méreti meg magát a főzőversenyen. Az elkészített ételeket szakmai zsűri értékelte, melynek elnöke Bede Róbert mesterszakács, a TV Paprika séfje volt.

A résztvevők az ország különböző tájegységeiről érkeztek, elkészítették szűkebb hazájuk népi ételeit, bemutatták kultúrájukat néptánccal és népdalokkal, valamint a régi használati eszközökkel, bútorokkal, falvédőkkel feldíszített sátraikkal.

Összesen 22 csapat mérettette meg főzőtudományát. Érkeztek csapatok Karcagról, Karancslapujtőről, Zilizről, Boldváról, Pándról, Dánszentmiklósról, Tardról, Nyíregyházáról, Harsányból, Miskolcról, Mezőkövesdről, Nagykátáról stb., és a települések kiváló hagyományőrző csoportjai is.

A süteménysütő verseny is elmaradhatatlan része már ennek a programnak, így idén is érkeztek finomabbnál finomabb édességek, sós pogácsák, aprósütemények.

A nap folyamán kovács- és fazekas-bemutatót tartottak, a népi játszóházban a gyerekek jól szórakoztak, míg a felnőttek élvezték a színpadi programokat, illetve a Tűzmedve Hagyományőrző és Kulturális Egyesület közreműködésével bárki kipróbálhatta az íjászatot, kelevézzel célba dobást, botharcot, hajfonást és nemezelést. Bede Róbert a zsűrizés mellett még egy igazán látványos főzőbemutatót is tartott a közönség nagy örömére. Elkészített ételeit több százan kóstolták meg. Egész napos kézműves kirakodóvásár is színesítette a programot.

A főzőverseny eredményhirdetését követően, a Kassai Lovasíjász Iskola Bodnár törzse kimagasló íjász- és lovasíjász bemutatót tartott, amire nagyon sokan voltak kíváncsiak.
Ekkor már a nap is kisütött. A kora esti bortúrára jelentkezők zenés kíséret mellett öt pincészetet borait kóstolhatták meg.

Azok, akik a délelőtti eső ellenére ellátogattak a rendezvényparkba, jól érezték magukat – a finom ízek, a jó hangulat és a magyar népi hagyományok élményeivel gazdagodva tértek este haza.

Főzőverseny végeredménye:

Kiemelt első hely: Család-Barát csapat Bogács

Arany fokozatú elismerésben részesültek:
– Bokortanyák Lakosságáért Egyesület Nyíregyháza csapata,
– Lövészklub Bogács csapata,
– Duci csapat Karancslapujtő,
– Polgárőrség Bogács csapata,
– Dánszentmiklósi „Virgonckodók" csapata,
– Ízmesterek csapata Miskolc,
– Bogácsi Pávakör csapata

Ezüst fokozatú elismerésben részesültek:
– Harsány csapata,
– Feketézők csapata Salgótarján,
– Nagymamák csapata Karancslapujtő,
– Pándi Hagyományőrzők csapata,
– Kóbor Betyárok csapata Nagykáta,
– Nyuszó-Muszó B.T. csapata,
– Alig Csapat

Bronz fokozatú elismerésben részesültek:
– Matyó Kertbarát Egyesület csapata Mezőkövesd,
– Tardi Hagyományőrzők csapata,
– Verhetetlenek csapata Mezőkövesd,
– Boldva csapata,
– Ziliz csapata,
– Mámor Bisztró csapata Karcag,
– Csendes csapat Bogács

Különdíjban részesült a Tardi Hagyományőrzők csapata, amiért a legszemléletesebben mutatták be a tájegységükre jellemző népviseletet.

Süteménysütő verseny eredménye:

I. hely: Farkas Józsefné (almás krémes süteménye)
II. hely: Jankó Barnáné (lekváros bukta)
III. hely: Benyovszki Mária (vajas tekercs citromfű ágyon süteménye)
Különdíjban részesült az Ízmesterek csapata (habos mákos süteménye) és Jankó Barnéné (házi fonatos kalácsa)