Nyomtatás

Minden a kamrákba került, ugyanúgy, mint hajdanánMinden a kamrákba került, ugyanúgy, mint hajdanánAz ország különböző tájairól érkezett csapatok a Közösségi Házban állították fel településük múltidéző kamráját február 13-án, az V Kamramustrán. A zsűrinek kiváló versenykocsonyákat és pogácsákat is kellett értékelnie. A közönség pedig a vásárban érdeklődésével, a színpad előtt tapsával „szavazhatott".

képgaléria » | videó » | az Eger TV beszámolója »

A stelázsikon befőttek, lekvárok, rúdra felaggatott füstölt szalonnák, kolbászok, sonkák, megszárított fűszernövények sorakoztak. Kosarakban alma, krumpli, zöldségek, vászontarisznyákban száraztészták, népi használati tárgyak, amiket mind a kamrákban tároltak, ugyanúgy, mint hajdanán.

Kocsonyafőző és pogácsasütő verseny is zajlott, melyre idén is szép számmal adtak le mintákat készítőik – nagy izgalommal: a kocsonya megaludt-e rendesen, a pogácsa felnőtt-e, úgy ahogyan szerették volna... És mondhatjuk, igen! Kiváló versenykocsonyákat és pogácsákat kellett a zsűrinek értékelnie.

A Közösségi Ház udvarán helyi termelők árulták portékáikat: például házi tésztákat, lekvárokat, de nagyon finom kocsonyákat is lehetett kapni. A színpadon hagyományőrző együttesek szórakoztatták az eső ellenére is ellátogató nem kevés vendéget. Az érdeklődők még a határon túlról is eljöttek erre a rendezvényre. Végigkóstolhatták a települések kínálta házi pogácsákat, süteményeket, pálinkákat, borokat, a gyermekeket a Viola Alkotóműhely és népi játszóház kötötte le.

A zsűri döntése alapján a következő eredmények születtek:

Kamramustra:

Kocsonyafőző verseny:

Pogácsasütő verseny: