Nyomtatás

2013 óta épült a kapcsolat2013 óta épült a kapcsolatBogácsot testvér-települési kapcsolat köti össze a lengyelországi Ogrodzieniec városával és a szlovákiai Hárskúttal. Mindkét kapcsolat több évtizedes múltra tekint vissza, sok-sok személyes élmény, barátság köti össze a bogácsiakat és a testvértelepüléseken élőket. Márton napja alkalmából új kapcsolat született: az erdélyi Gyergyóújfalu településsel.

Az erdélyi kapcsolat keresése, az új barátság építése 2013-ban kezdődött, az év áprilisában utazott először önkormányzati küldöttség Gyergyóújfaluba és Gidófalvára. Ezt követően többször érkezett küldöttség Gyergyóújfaluról és a hozzá tartozó településekről Bogácsra, megfordultak szüreti napon, tárcsás ételek főzőversenyén és más rendezvényeken is.

Egyed József, Gyergyóújfalu polgármestere és Csendesné Farkas Edit, Bogács polgármestere ünnepélyes keretek között írta alá az együttműködési egyezménytEgyed József, Gyergyóújfalu polgármestere és Csendesné Farkas Edit, Bogács polgármestere ünnepélyes keretek között írta alá az együttműködési egyezménytTöbbször felvetődött annak az igénye, hogy a két község közötti kapcsolat hivatalossá váljon. Mindkét település képviselő-testületének jóváhagyásával, 2015. november 7-én Egyed József, Gyergyóújfalu polgármestere és Csendesné Farkas Edit, Bogács polgármestere ünnepélyes keretek között aláírta az együttműködési egyezményt, melyben a felek rögzítették: „Kétoldalú kapcsolataikat a paritás, a megértés, a bizalom, gazdasági, társadalmi-kulturális, ifjúság, egészségvédelem, környezetvédelem, mezőgazdaság, idegenforgalom és sport terén a kölcsönös előnyök szellemében fejlesztik."

A hivatalos megfogalmazáson túl bízunk abban, hogy a települések lakói kölcsönösen megismerik egymást, a gyergyóiaknak az anyaországhoz – Magyarországhoz – való kötődését erősíti, bennünk, bogácsiakban pedig a magyarságtudat, a nemzeti identitás erősödik általa, tette hozzá Csendesné Farkas Edit.