Középpontban a liba és az újborKözéppontban a liba és az újbor„Aki Márton napján libát nem eszik, ehetik az bármit, mégis éhezik" – hangzik a mondás. A Bogácson immár 15. alkalommal, ezúttal november 6–8. között megrendezett Márton-napi vigasságra kilátogató vendégeknek módjuk volt arra, hogy elejét vegyék a majdani éhezésnek-szomjazásnak.

videó » | képgaléria »

Az italt sem vetették meg eleink ezen a napon, mert úgy vélték, minél többet iszik e napon valaki, annál egészségesebb lesz a továbbiakban. Ekkorra már kiforrott az újbor is, meg kellett kóstolni, hiszen „Szent Márton a bírája". Tehát a must ilyenkor változott borrá, az egész évi fáradozás gyümölcse ekkor mutatkozott meg, az eredménnyel pedig szívesen el is dicsekedtek a borosgazdák. Az újbor üde, friss, többségében illatos, olyan, ami átmelengeti a szívet, lelket!

A bogácsi Márton-nap azonban nemcsak a testünk, hanem a lelkünk táplálásáról is szól. Hagyományosan nagyszerű hangversennyel indult a programsorozat pénteken este a Szent Márton-műemléktemplomban, idén a mezőkövesdi Szent László Kórus jóvoltából.

Szombaton délelőtt a Szent Márton Borlovagrend tartotta ünnepi közgyűlését a Közösségi Házban, kora délután pedig hagyományos ünnepi műsorát és borlovagavatását a Színészligetben – ezúttal Pitti Katalin operaénekest, Péva Ibolya színművészt, Skaliczki Lászlót, a hazai élvonalban szereplő Mezőkövesdi férfi kézilabdacsapat edzőjét és Derda Zsolt alezredest, a NAV Heves Megyei Vám- és Pénzügyőri Igazgatóságának igazgatóhelyettesét ütötték borlovaggá.

Ezek után kezdetét vette az igazi vigasság a pincesoron – finom borokkal, ízletes ételekkel, jó hangulattal és szórakoztató programokkal.
A Miskolci Csodamalom Bábszínház Lúdas Matyi előadása és a Bogácsi Tündöklő és Liliom Mazsorett Csoport nyitotta a sort, majd Rekop György humorista fokozta a jókedvet. A Bükkzsérci Summás Énekegyüttes és a Matyó Néptáncegyüttes dalaira, táncaira a vendégek is táncra perdültek.

A Bon-Bon együttes koncertjén tovább folyt a vigasság, majd a sötét beálltával már igazán látványos volt a Tűzvarázs tűztánc-show. A programot a Szent Márton-napi máglya lángra lobbantása zárta.

Este a Bogácsi Thermálfürdő Márton-napi medencebállal várta a további szórakozásra vágyó vendégeket.
Vasárnap a Szent Márton-napi ünnepi szentmisén Hanák József esperes megáldotta az újbort és egésznapos kirakodóvásár várta az érdeklődőket.