Előfordult, hogy az időjárás alakította a forgatókönyvet – de aki nem ijedt meg egy kis esőtől, az jól érezte magátElőfordult, hogy az időjárás alakította a forgatókönyvet – de aki nem ijedt meg egy kis esőtől, az jól érezte magátA hajdani summásság ételeinek készítése és kóstoltatása a népi hagyományok ápolásának jegyében már 10. éve kedvelt szeptember végi gasztronómiai program Bogácson. A rendezvényhez hagyományosan kapcsolódik a szüreti mulatság – bár az idén az időjárás alaposan átalakította a forgatókönyvet... A bogácsiak Szent Mihály-napi közös szalonnasütése pedig vasárnap az Itthon vagy! Magyarország, szeretlek! országos rendezvényfolyamhoz kapcsolódott.

képgaléria: summás ételek bemutatója » | szüreti mulatság » | közös csurdítás »

videó: summás ételek bemutatója » | közös csurdítás »

A X. Summásság Ételeinek Bemutatójára az előzetesen bejelentkezett 15 csapat mindegyike eljött, pedig az eső reménytelenül esett, mintha soha el nem akarna állni, de a jókedvet és a régi ízek felidézésének kitartó szándékát ez sem szegte.

Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy olyan – manapság már alig ismert nevű – ételek készültek, mint pl. a tepertős laksa, placki, habart bableves, kőtt kalács, krumplis kalács, öhön, puliszka, görhe, ganca, muhi, macok, csombókos galuska, summás sztrapacska, paraszt tarhonya, szolgaleves. Persze a csapatoknál olyan ételeket is kóstolhattak a zuhogó eső ellenére kilátogatók, amelyek neve már ismertebben cseng, mint a pl. birkapörkölt, babgulyás, paraszt kifli, slambuc, túrós batyu... A kilátogató vendégek számát talán csappantotta kissé az időjárás, de akik ezzel dacolva mégis eljöttek – és szerencsére nem kevesen! –, azok a kóstoló után nem csalódtak.

A csapatok persze versenyeztek is, teljesítményüket szakmai zsűri értékelte. Idén I. helyezett Bogács csapata; II. helyezett a Füzesabonyi Kertbarát Kör csapata; III. helyezett a Verhetetlenek csapata lett. Különdíjat kapott a Bogácsi Thermálfürdő és a Bogácsi Nagymamák csapata.
Rajtuk kívül a többiek is dicséretet érdemelnek: a Miskolci Betyárok, a Mezőkövesdi Járási Hivatal, azaz a Matyó Ízfokozók csapata, a Karcagi Pörkölt Királyok Versenyben, a Mámor Bisztró és csapata, a Tardi Hagyományőrzők, a Bogácsi Tündérrózsa Néptáncegyüttes, a Bogácsi Lövészklub, a Csendes csapat és a Bogácsi Polgárőr Egyesület és a Vászon Vőgyi Vadásztársaság.

A délutáni programot, a Szüreti Mulatságot a Közösségi Házban kellett megtartani, így elmaradt a mindig nagyon látványos és óriási érdeklődéssel kísért szüreti felvonulás. Viszont fellépett a Bogácsi Pávakör, a Matyó- és a Meszes Néptáncegyüttes, a bogácsi Liliom és Tündöklő Mazsorett csoport. Varga Ferenc József humorista fokozta a jókedvet, sztárvendégünk Szandi fergeteges koncertet adott, végül pedig az FG-4 Illés és Fonográf Emlékzenekar nagysikerű koncertje zárta a rendezvényt. A főnap házigazdája Vajtó László volt.

A Szent Mihály-napi közös csurdítást már 3. alkalommal tartottuk meg vasárnap, 27-én – ezúttal az Itthon vagy! Magyarország, szeretlek! rendezvényfolyamhoz kapcsolódva. Nagyon sokan jöttek el most is erre a nagy, közös szalonnasütésre. A sercegő zsír mellett baráti beszélgetések, vidám éneklés és tánc is folyt, a talpalávalót bogácsi zenészek húzták. A résztvevőket forralt bor (a gyerekeket meleg tea) is fűtötte, bár ekkorra az időjárás már kegyesebb arcát mutatta.