Az idén is sokan voltak kíváncsiak a borfesztivál programjairaAz idén is sokan voltak kíváncsiak a borfesztivál programjairaAz idén 23. alkalommal megrendezett Bükkaljai Borfesztivál június 22. és 28. között immár egyhetes rendezvénysorozattal várta az érdeklődőket – a fesztivál több mint két évtizedes történetét bemutató fotókiállítás hétfői megnyitójától egészen a II. János Pál-emlékmű vasárnapi megkoszorúzásáig. A fesztivál legtöbb érdeklődőt vonzó fő programjai ezúttal is szombaton zajlottak – látványos felvonulással, borlovagok avatásával, koncertekkel, és persze a finom borok kitartó kóstolásával.

videó » | képgaléria »

A XXIII. Bükkaljai Borfesztivál és Nemzetközi Borverseny rendezvénysorozata hétfőn a „Borban az igazság – avagy a borfesztivál története képekben és zamatos borok kíséretében" című fotókiállítás megnyitásával indult. A megnyitót követően az érdeklődők kötetlen beszélgetésen vehettek részt Hajdu Imrével, aki a fesztivál létrejöttéről és az elmúlt két évtized tapasztalatairól mesélt.

Kedden este több százan gyűltek össze a Szent Márton műemléktemplomban, ahol Szekeres Adrien hangja csendült fel férje, Kiss Gábor zongorajátékának kíséretében.

Szerdán sem volt kegyes az időjárás, ennek ellenére szép számmal érkeztek érdeklődők a Szomolya és Bogács települések között már hagyományosnak tekinthető Meder Iván emléktúrára. Ezúttal Szomolya volt a vendéglátó település, ahol igen jó hangulatú néhány órát tölthettek a résztvevők.

Csütörtökön reggel 8 órától este 8 óráig volt lehetőség a borversenyre hozott minták leadására, ezt követően pedig vidám, dalos bordaléneklésre invitálták a szervezők az érdeklődőket, vendégeket a bogácsi bagolyvári lőtérre. Pénteken délelőtt zajlott a borbírálat: a több mint 180 palack nedűt 7 bírálóbizottság értékelte. A szakmai nap azért a vendégeknek is kínált szórakozási lehetőséget: este fél hétkor Csáter apó pincéjétől elindult a zenés Bortúra – több száz vendég és öt borászat részvételével.

A fesztivál záró napján, szombaton látványos felvonulással vette kezdetét a program, az ünnepélyes borlovag-avatást követően került sor a borverseny eredményhirdetésére. A Szent Márton Borlovagrend idén Tahi Tóth László és Rubold Ödön színművészeket, valamint Kárászy Szilvia zongoraművésznőt avatta tiszteletbeli tagjává. Hét órától ki-ki kedvére válogathatott a koncertek közül; a gyermekek örömére itt volt Tompeti és Barátai, a nagyobbakat pedig Csobot Adél, ByeAlex, valamint a Takáts Tamás Blues Band szórakoztatta. A fesztivált végül szemet gyönyörködtető tűzijáték zárta.

A korábbi évek hagyományait folytatva a borfesztiválhoz kapcsolódott vasárnap egy felemelő aktus. A szentmise előtt Bogács Község Önkormányzata nevében Csendesné Farkas Edit polgármester, valamint a Szent Márton Borlovagrend tagjai ünnepélyes megemlékezés keretén belül koszorút helyeztek el II. János Pál pápa emlékművénél.

a borverseny részletes eredménylistája »