A diákok ünnepi műsorral és gyetyagyújtással emlékeztek a forradalomraA diákok ünnepi műsorral és gyetyagyújtással emlékeztek a forradalomra1956. október 23-a és az azt követő napok eseményei a XX. század történetének meghatározó pillanatai közé tartoznak. Az 58 éve történtekről Bogácson az ünnep előestéjén, október 22-én emlékeztünk meg a Közösségi Házban.

videó » | képgaléria »

A megemlékezés Csendesné Farkas Edit polgármester ünnepi köszöntőjével indult, beszédében a következő gondolatokkal:

„1956 egyik legfontosabb győzelme, az önmagunk feletti győzelem megismétlődhet és meg is ismétlődik. Már sokan cselekedtek és tették a jót, bizonyítva, hogy több bennünk a jó, mint a rossz. Ez erőt ad nekünk ahhoz, hogy fontosabb legyen a jó szó, fontosabb legyen intézményeink állapota, az ott folyó munka légköre – mint a kicsinyes, egyéni bosszúk és a széthúzás. Fontosabb legyen az összefogás mint az irigység, az indulat.

Megújul, felfrissül és gyarapodni fog a magyarság – a gyermekeket nevelő magyar családok, a magyar gazdák és a magyar vállalkozók, akik nélkül nincs jövőnk. Hiszem, hogy Bogács is részese lesz ennek a megújulásnak. Ennek persze sok feltétele van, szükségünk van időre, munkára, szervezésre sok energiára és pénzre is.

Csendesné Farkas Edit mondott ünnepi beszédetCsendesné Farkas Edit mondott ünnepi beszédetDe amire leginkább szükségünk lesz, azok 56 kulcsfogalmai: összetartás, együvétartozás, egység, testvériség, katarzis, szabadulás, győzelem, felszabadultság, türelem, szeretet.

Együtt emlékezünk 56-ra, hogy együtt merítsünk erőt 56-ból azokra a feladatokra, amelyeket együtt kell megoldanunk itt, Bogácson."

A megemlékezést a Bogácsi Pávakör dalcsokra követte, majd a Bükkalja Általános Iskola tanulói foglalták el a színpadot. A diákok verseket szavaltak és az ünnepi műsor részeként gyertyagyújtással emlékeztek az '56-os események hősi áldozataira.