Az emlékmű talapzatán egy-egy mécsest helyeztek el a bogácsi áldozatok emlékéreAz emlékmű talapzatán egy-egy mécsest helyeztek el a bogácsi áldozatok emlékéreA Bükkalja Általános Iskola előtt álló, felújított I. világháborús emlékművet szeptember 28-án, vasárnap adták át ünnepélyes keretek között újra a bogácsiaknak. Az ünnepséget – amely egyúttal jó alkalom volt a száz évvel ezelőtt kitört I. világháborúban elesett 87 bogácsi áldozatról való megemlékezésre is – a Bogács Községért Közalapítvány rendezte, amely szervezetnek az emlékmű restaurálásában is meghatározó szerepe volt.

videó » | képgaléria »

Az I. világháború kitörésének századik évfordulójáról való méltó megemlékezések, a társadalmi emlékezet és a történelmi tudat formálása érdekében alakult meg az országos feladatokat ellátó Centenáriumi Emlékbizottság, amely e célok elérése érdekében számos pályázatot írt ki a helyi közösségek, önkormányzatok, alapítványok számára.

A Bogács Községért Közalapítvány az emlékmű felújításának költségeire nyújtott be pályázatot, ami kedvező elbírálásban részesült. Ennek köszönhető, hogy a felújítási költség kétharmadát a pályázati támogatás fedezte, míg a további részt a közalapítvány egyszázalékos felajánlásokból származó forrásai, valamint az önkormányzat hozzájárulása biztosította.

Az emlékművet az 1920-as években Csiki János készítette, a felújítást unokája, Csiki László kőfaragó mester és dédunokája, ifj. Csiki László kőszobrász végezte.