Immár kilencedik alkalommal került sor szeptember utolsó hétvégéjén a Summásság ételeinek bemutatójára – és ez a szám önmagában is jelzi, hogy az egykori summások (idénymunkára, főként aratásra szegődött mezőgazdasági munkások) szerény ételeinek mai változatai komoly érdeklődésre tarthatnak számot. Így volt ez most is: akadtak szép számmal főzésre vállalkozó csapatok, és akadtak ínyenc érdeklődők is...
Az idén nyolc csapat készített különféle summás ételeket az idelátogatók nagy örömére.A hargitai Gyergyóújfaluból érkezett vendégek poéka levest és kaszás módra készült tejfölös túrós puliszkát kínáltak; a Bogácsi Tündérrózsa néptánccsoport öhönnel igyekeztem megnyerni az érdeklődőket. Az első osztályos bogácsi gyerekek szüleiből álló csapat kőleveséből palócleves sikeredett, de mellé káposztás-, szalonnás-, hagymás- és túrós sztrapacskát is főztek...
A Csendes-csapat paprikás krumplit, a Bükkzsérci Kemencések bőrkötőt kínáltak, a Bogácsi Lövészklub elkészítette a summások vasárnapi káposztáját. A Karcagi Birkafőzők Egyesületének képviselője – Mámor - mit is kínálhatott volna mást, mint birkapörköltet. A bogácsi asszonyok csapata pedig habart savanyú bablevest, plackit, görhét, csombókos galuskát, tepertős laksát és többféle ízesítésű kőtt kalácsot kínált.
Közben a gyerkőcök sem unatkoztak a játszóháznak köszönhetően, így aztán a szülők nyugodtan adózhattak a kulináris élvezeteknek.