Érdeklődők és szakácsok, kukták is voltak szép számmalÉrdeklődők és szakácsok, kukták is voltak szép számmalImmár kilencedik alkalommal került sor szeptember utolsó hétvégéjén a Summásság ételeinek bemutatójára – és ez a szám önmagában is jelzi, hogy az egykori summások (idénymunkára, főként aratásra szegődött mezőgazdasági munkások) szerény ételeinek mai változatai komoly érdeklődésre tarthatnak számot. Így volt ez most is: akadtak szép számmal főzésre vállalkozó csapatok, és akadtak ínyenc érdeklődők is...

videó » | képgaléria »

Az idén nyolc csapat készített különféle summás ételeket az idelátogatók nagy örömére.A hargitai Gyergyóújfaluból érkezett vendégek poéka levest és kaszás módra készült tejfölös túrós puliszkát kínáltak; a Bogácsi Tündérrózsa néptánccsoport öhönnel igyekeztem megnyerni az érdeklődőket. Az első osztályos bogácsi gyerekek szüleiből álló csapat kőleveséből palócleves sikeredett, de mellé káposztás-, szalonnás-, hagymás- és túrós sztrapacskát is főztek...

A Csendes-csapat paprikás krumplit, a Bükkzsérci Kemencések bőrkötőt kínáltak, a Bogácsi Lövészklub elkészítette a summások vasárnapi káposztáját. A Karcagi Birkafőzők Egyesületének képviselője – Mámor - mit is kínálhatott volna mást, mint birkapörköltet. A bogácsi asszonyok csapata pedig habart savanyú bablevest, plackit, görhét, csombókos galuskát, tepertős laksát és többféle ízesítésű kőtt kalácsot kínált.

Közben a gyerkőcök sem unatkoztak a játszóháznak köszönhetően, így aztán a szülők nyugodtan adózhattak a kulináris élvezeteknek.