Visegrádi AlapVisegrádi AlapEz a címe annak az általános (standard grant) pályázatnak, amelyet Ogrodzieniec település nyújtott be a Visegrádi Alaphoz www.visegradfund.org, a 2013. szeptember 15-ig tartó kiválasztási eljárás keretében. A Nagykövetek Tanácsának döntésének értelmében a projekt kiválasztásra került, melynek megvalósítására 12.750 EUR támogatást ítéltek oda.

 

A Nemzetközi Visegrád Alap (IVF) alapító okiratát 2000. június 9-én írták alá a Visegrádi Négyek (V4) országai, Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia. Az Alap székhelye Pozsony.

Az Alap célja, hogy támogassa a V4-országok közötti együttműködést, valamint hogy közösen reprezentálja a V4-államokat olyan államokban, melyek nem tagjai az Együttműködésnek. Az Alap egyik fő prioritása az olyan projektek támogatása, melyek hozzájárulnak a civil társadalmi fejlődéshez.

Az Alap a kulturális együttműködési, a tudományos együttműködési és kutatási, az oktatási, a diákcsere-, a határon átnyúló együttműködési és a turisztikai promóciós projekteket támogatja.

Ogrodzieniec település projektje a diákcserét érinti, s két párnapos találkozót foglal magában a lengyel, a szlovák, a magyar és a cseh csoport részvételével. A találkozók 2014. július elején a magyarországi Bogácson, valamint 2014. augusztus második felében Ogrodzieniecben kerülnek megrendezésre.

A projektben résztvevő partnerek Ogrodzieniec település testvértelepülései: Bogács (www.bogacs.hu), Spisske Podhradie (www.new.spisskepodhradie.sk) valamint Ogrodzieniec a STUDIO KATRIN (www. facebook.com/katerina.kubickova) együtt a Czeski Cieszyn-i Mazsorett Csoporttal.

A projektben összesen 137 fő vesz részt, az Ogrodzienieci Mazsorett Csoport, az Ogrodzienieci Gyermek és Ifjúsági Fúvós Zenekar, Czeski Cieszyn-i Mazsorett Csoport, valamint két Spisski Podhradi gyermek- ifjúsági együttes. A találkozók alatt a résztvevőknek lehetősége lesz arra, hogy megismerjék a vendéglátó település környezetét és kultúráját, hogy kölcsönösen megismerjék egymást és egymás kultúráját. A közös találkozók során módjuk lesz a tapasztalatcserére. A művészeti workshop-okon előkészíthetik a közös fellépésüket, melyet a gálaműsoron adnak elő, amely minden találkozót lezár.

2014. évben ünnepeljük Bogács és Ogrodzieniec községek együttműködésének 20 éves évfordulóját, ezt a dátumot szerettük volna közösen ünnepelni. Ez a dátum adta egyúttal az ötletet a közös Visegrádi pályázathoz.