Aszalás, zsírban eltett, lesütött és füstölt húsok, különleges befőttek, savanyúságok - ezek kerültek most a polcokra a bogácsi falusi kamramustrán. A látogatók többsége kóstolt, receptet cserélt, vagy csak nosztalgiázott a nagymama, esetleg a dédi kamrájára gondolva.
A szervezők a találékony és takarékos paraszti konyhát szeretnék népszerűsíteni, az ősi recepteket bemutatni. A mustrához két verseny is társult: lehetett nevezni kocsonyával, valamint kelt tésztából készült süteménnyel.
Többnyire a környékbeli településekről, de még Békésről, Túristvándiból és Karancslapujtőről is érkeztek csapatok Bogácsra, hogy bemutassák: milyennek kell lenni egy hamisítatlan falusi kamrának, mi mindent rak el télire egy jó háziasszony. Nemcsak a sokszínűség, a látvány volt a vonzó; az asszonyok kínálgattak is, így házi készítésű kolbászt, szalonnát, aszalt gyümölcsöket és süteményeket lehetett kóstolni.
A kamramustrát már harmadik éve rendezik meg a bükki faluban. Az a cél, hogy bemutassák a Kárpát-medence kamráit, és bebizonyítsák a fiataloknak: szükség van az étel tartósítására, hogy télen is tudjunk gyümölcsöt, savanyúságot, füstölt húst enni. Szeretnék a szakmai fogásokat megismertetni, átörökíteni a nagymamák hagyományos eljárásait.
Kocsonyafőző versenyt minden évben tartottak eddig is, idén 54 különféle kocsonyával neveztek a versenyzők. Újabb versenyt is hirdettek a bogácsiak: a kelt tésztából készült süteményeket is minősítette a zsűri.
(forrás: TV Eger)