bukkaljaA félmilliárdos fejlesztés célja az volt, hogy Bogács és Mezőkövesd-Zsóry termálfürdőinek vonzerejét kiegészítsék a bükkaljai mikrokörnyezet lehetőségeit kihasználó családi-, öko-, illetve a bor- és gasztronómiai turizmus elemeivel.

Cserépfalun, a Hór–völgye bejáratánál megvalósult látogatóközpont adott otthont június végén a „Bükkaljai Kőkultúra és a Bükk Déli Kapuja tematikus út és turisztikai együttműködés" program ünnepélyes zárórendezvényének.

Az együttműködés keretében hét település és azok vállalkozásai fogtak össze, hogy a nemzetközi szinten is kiemelkedő turisztikai adottságaikat, kulturális örökségeiket és természeti kincseiket tartalmas és tematikus turisztikai programcsomagokba szervezve kínálhassák a Bükkaljára látogató turisták számára.

Az ÉMOP pályázati projekt keretében az Európai Fejlesztési Alap támogatásával csaknem félmilliárd forint (bruttó 464 922 226 Ft) jutott fejlesztésre a konzorciumba tömörült települési önkormányzatok és vállalkozások által megvalósított program során.

A bükkaljai mikrotérség 7 településén – a projekt által megvalósított turisztikai fejlesztésnek köszönhetően – a jelenlegi évi mintegy 60 ezres vendéglétszám öt éven belül akár 50 százalékkal is nőhet.

(forrás: Észak-Magyarország, 2013. július 3.)

Projektelemek
A turisztikai fejlesztés keretében megvalósult projekt elemek településenként
Bogács: rendezvény- és informatikai eszközök
Bükkzsérc: kilátó és kemencés kert
Cserépfalu: Bükk Déli Kapu Látogatóközpont étteremmel, kiállítóval és rendezvényteremmel
Cserépváralja: turisztikai fogadóközpont és turisztikai információs pont
Noszvaj: gazdaház-rekonstrukció; Barlang művésztelep; Kőkultúra alkotó és bemutatóhely
Szomolya: Kőhodály rendezvényterem; Kő- és ásványbemutató tér
Tard: Sándor-völgyi rendezvényközpont
Tovább: a turisztikai programok helyszínei között közlekedő omnibusz.