Együtt ünnepelt a községEgyütt ünnepelt a községKözségünkben március 14-én emlékeztünk az 1848–1849- es forradalom és szabadságharc történéseire, hőseire. Délelőtt 11 órakor a Bükkalja Általános Iskola diákjai ünnepeltek a Közösségi Házban. Délután 5 órakor pedig településünk lakói láthattak szép ünnepi műsort, hiszen az iskola diákjai méltó emléket állítottak Magyarország története meghatározó eseményének.

Képgaléria » 

 

Csendesné Farkas Edit, Bogács község polgármestere ünnepi köszöntőjében így fogalmazott:
– Sokan sokféleképpen jellemzik ezt az ünnepet, vannak, akik a legnagyobb nemzeti ünnepünknek tartják, vannak, akik szerint a nemzeti függetlenség ünnepe, s vannak olyanok is, akik szerint nemzetünk számára sorsfordító pillanat volt. Ez az a nap, aminek jelentősége semmilyen módon nem képezi vita tárgyát, mindenki egy emberként elismeri az ünnepet, tiszteli a szabadságharc hős katonáit és a reformkor nagy politikusait. Ők sem értettek egyet mindenben, de tudtak egymással tárgyalni, meghallgatva a másik fél véleményét is, s ha kellett, beismerték saját tévedéseiket. Nincs ember, aki ezeket az érdemeket lekicsinyelné. Így március 15. a forradalommal és a reformkorral azonosítva valóban az összefogás szimbólumává vált.

Csendesné Farkas Edit polgármester azonban azt is hangsúlyozta, hogy az ünnep elmúltával, mikor a kokárdák visszakerülnek a fiókba, törekedjünk arra, hogy ne csak egy év múlva jussanak eszünkbe újra ezek a gondolatok. Wass Albertet idézte: „A hazaszeretet ott kezdődik, amikor egymást szeretik azok, akik egy hazában élnek. De ezt olyan nehezen értik meg az emberek."