Eseménynaptár

Polgármesteri Hivatal

H-3412 Bogács, Alkotmány u. 9.
tel.: +36 49/534-400; fax: +36 49/534-401
levél a hivatalnak »


Csendesné Farkas Edit
polgármester
levél a polgármesternek »

Szőlő- és borkultúránk

A Cserép úti pincesor számos rendezvény helyszíne – de érdemes ide kisétálni a pincék kincsének kedvéért is...A Cserép úti pincesor számos rendezvény helyszíne – de érdemes ide kisétálni a pincék kincsének kedvéért is...Bogács a Bükki borvidék egyik legkarakteresebb települése, a Bükkaljai Borút Egyesület tagja. Borait az egriekhez lehetne hasonlítani, de valamivel magasabb a savtartalmuk. A környező dombokon ülő hangulatos pincesorokban általában hagyományos fahordós (oxidatív) érlelés folyik. Az értékőrzésben és -teremtésben nagy szerepet vállal a Szent Márton Borlovagrend.

A Bükki borvidékről

A borvidékhez 24 település tartozik. Talaja leginkább riolittufán kialakult lösz. A terület napfényben gazdag, de csapadékban szegény és az országos átlagnál hűvösebb, így elsősorban a fehérborok termelésének kedvez. Az itt készült borok általában könnyedek, elegáns savúak, vékonyak, gyümölcsösek. Általában a kis pincékben oxidatív módon készítik a bort, de a fehér fajtáknál már a nagyobb pincészetek reduktív borokat, rose és barrique borokat is készítenek.

Jellemző szőlőfajták
fehérszőlők: Olaszrizling, Chardonnay, Cserszegi fűszeres, Leányka, Müller-Thurgau, Tramini, Ottonel muskotály
kékszőlők: Kékfrankos, Cabernet sauvignon, Cabernet franc, Merlot, Zweigelt, Pinot noir

Borút
2002-ben tibolddaróci székhellyel megalakult a Bükkaljai Borút Egyesület, amelynek tagjai, szolgáltatásaikkal és tevékenységükkel azt a célt kívánják elérni, hogy a Bükki borvidék felzárkózzon más élen járó borvidékekhez.

Előfordulhat, hogy a honlap néhány funkciója az Internet Explorer 9-esnél korábbi verzióiban nem működik tökéletesen – térjen át az újabb verzióra vagy használjon más böngészőt!